Terug naar thema's

Lessuggesties

Terug naar thema's Thema's

Literatuurlijst

Chatten
Marian Hoefnagel
Boek

Inhoud: Roy is een echte computergek. Vooral chatten vindt hij leuk, want tegen computers hoef je niet te praten. Roy stottert. Tijdens het chatten ontdekt hij een vreselijk geheim bij Kweenie, die ook in de chatroom zit. Roy ontdekt al gauw dat achter de naam Kweenie eigenlijk Doenja uit de klas van Roy zit. Doenja wordt door haar vader misbruikt, maar durft dat tegen niemand te zeggen. Roy wil haar helpen. Hij stuurt de vader van Doenja anoniem veel SMS's met dreigementen erop. Doenja's moeder ontdekt de SMSen en gooit haar man het huis uit.


Stress!: Leidraad voor een beter leven
Karen Wallace
Boek

Inhoud: Varkentje Lisa is niet tevreden met haar drukke leven als carriérevrouw; ze zoekt rust op het platteland en beseft dat ze het roer volledig moet omgooien.

Een prentenboek voor alle mensen die zich afvragen of het leven niet méér te bieden heeft maar het druk hebben om daarover na te denken: de goedkoopste remedie tegen stress!

Ook geschikt voor volwassenen.

Titelinformatie: Amsterdam, De Brink, 2000,

ISBN 90-216-7331-2

Vertaald uit het Engels

Extra informatie: Verwerking

◦ Hoe heeft Lisa vroeger geleefd?

Verzin een biografie voor haar; gezin/familie, geboorte, woonplaats, woonde ze vroeger op het platteland? Wat voor opleiding heeft ze gedaan, welk beroep, wat voor vrienden, hoe was haar omgeving, etc.

◦ Lisa is niet meer tevreden. Ze wil en moet veranderen. Hoe gaat ze dat doen:

- ze praat eerst met familie, vrienden erover

- ze maakt een planning

- ze gaat op zoek naar een nieuwe woning en werkplaats

- ze bekijkt advertenties

- ze bekijkt woningen, gaat met eventuele nieuwe buren praten

◦ Hoe zag Lisa’s leven eruit in de stad?

Beschrijf haar werk, wat doet ze in haar vrije tijd, gaat ze ook op bezoek op het platteland waar haar familie woont.

◦ Eerst gaat het goed in de stad maar dan wordt het erger en erger en erger… Lisa wil weer veranderen en gaat weer op zoek naar iets nieuws.

Schrijf ideeën op wat ze nu wil doen

◦ Laat de tekst in twee groepen opnieuw beschrijven: één zonder het besef dat de hoofdpersoon een varken is en één groep mét het besef dat het om een varken gaat. Hoe verloopt het verhaal dan.

◦ De illustraties beschrijven in de ik-vorm:

bijvoorbeeld: dit ben ik in mijn snelle auto. Ik ben erg gelukkig, het is jaguar, etc.

◦ Mijn directeur is……..

Hoe wil ik dat mijn directeur is?

◦ Mijn directeur zegt: neem een hobby…

Bedenk wat voor hobby’s

◦ Speel het gesprek met de directeur


Vergaderen, typen, koffie drinken: wat doen grote mensen op kantoor?
Brenda Scholten
Boek

Inhoud: Wat doen grote mensen eigenlijk als ze op hun werk zijn?

En wat gebeurt er bijvoorbeeld allemaal op een kantoor. Alleen maar computeren? En praten en koffie drinken? Saai hoor. En lekker makkelijk! Of niet soms.

Dit boek vertelt op een leuke manier wat het betekent om bijvoorbeeld manager, directeur of secretaresse te zijn.

Titelinformatie: Mo’media 2005; 26 p.

ISBN 90-5767-177-8

Extra informatie: Dit boek is goed te gebruiken bij het thema Beroepen.

Gebruik hierbij ook een officieel boek met omschrijvingen van beroepen of kijk op internet.

Voer een gesprek over welk beroep de leerlingen zouden kiezen en waarom.

Speel een beroep na zoals beschreven in Vergaderen, typen, koffie drinken.


Waarom een buitenboordmotor eenzaam is
Joke van Leeuwen
Boek

Inhoud: Waarom is een buitenboordmotor eenzaam? En waarom lijkt aaien op spinnen en was hagelslag vroeger niet lekker? Wie is Diehier en Diedaar? Waarom is het ver van a naar z en waarom zijn de woorden herfst en twaalf eenzaam? En waarom is het eerste woord van deze zin waarom? Waarom een buitenboordmotor eenzaam is is een boek dat over onze taal Nederlands gaat. Van het Oudnederlands over het Middelnederlands naar het Nederlands dat we heden kennen. Stichting Ons Erfdeel gaf de opdracht een jeugdboek te schrijven over de Nederlandse taal. Niet aan zomaar iemand maar aan de schrijfster en tekenares van bijzonder originele, grappige, eigenzinnige en verrassende boeken: Joke van Leeuwen. Het project kreeg de steun van de Nederlandse Taalunie en kwam zo tot stand.

Alle hoofdstukjes worden voorafgegaan door één van de leuke vragen.

Titelinformatie: Joke van Leeuwen heeft veel prijzen gewonnen met haar boeken. Griffels én Penselen, dus zowel voor de tekst als voor de tekeningen. Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden kreeg een eervolle vermelding van de Kinderjury 1988. In het jaar 2000 kreeg Joke de Theo Thijssenprijs, een belangrijke Nederlandse prijs, voor haar hele oeuvre. Van het boek Iep! heeft ze samen met haar zus Marieke een toneelvoorstelling gemaakt, die in het seizoen 2002/2003 in verschillende theaters te zien was. Het is de bedoeling dat van hetzelfde boek ook nog een bioscoopfilm wordt gemaakt.

Extra informatie: Verwerking

◦ Kringgesprek

Introduceer het boek aan de hand van enkele voorwerpen, bijvoorbeeld:

- Scrabbleletters

- Uitgeknipte letters uit kranten en folders

◦ Laat de omslag van het boek zien en noem de titel; vraag aan de leerlingen waar ze denken dat dit boek over zal gaan

◦ Filosofeer met de leerlingen over taal; welke verschillende talen gebruiken de leerlingen: spreektaal, schooltaal, straattaal, dialecten, computertaal, sms-taal. Pictogrammen, zoals een mannetje of vrouwtje op een wc-deur, verkeersborden en dergelijk zijn eigen ook “taal”. Iedereen weet wat ermee bedoeld wordt.

◦ Bespreek in de klas een aantal bekende woorden en de herkomst daarvan. Het bekende groene boekje, indien aanwezig op school, is handig om te laten zien hoe je de juiste spelling kunt opzoeken. Of gebruik de volgende boeken: Etymologisch woordenboek voor beginners, of Hoe het mannetje mannequin werd | Gerbrand Bakker (1997), Het tweede etymologisch woordenboek voor beginners, of Hoe het karretje carrière maakte | Gerbrand Bakker (1998)

◦ Laat de leerlingen het volgende gedicht afmaken met nog één zin:

Er was eens een dame in Vlijmen

die wist niet goed hoe ze moest rijmen.

Ze had een begin

maar de volgende zin

werd almaar langer en langer en ze snapte niet hoe ze er op een fatsoenlijke manier een eind aan kon maken, zodat iemand die het las, zou kunnen denken: ja, dat is een goede manier om een laatste zin te schrijven die past bij de eerste…….

◦ Probeer woorden te maken van scrabble-letters

◦ Rijmwoorden: de klas zit in een kring. De leerkracht noemt een woord, bijvoorbeeld “huis”. Hij heeft een bal en gooit die naar een willekeurige leerling. De leerling die de bal vangt, moet een rijmwoord verzinnen op “huis” (muis, luis, kruis, enzovoort). Hij of zij gooit de bal naar een andere leerling, die dáár weer een rijmwoord op moet verzinnen. Ga zo door tot er geen nieuwe woorden meer te bedenken zijn.

◦ Opdrachten bij het boek:

- Zoek in het boek op

- Wat betekent homo sapiens sapiens (kijk op bladzijde 9)?

- Taal is altijd in beweging. In het hoofdstukje Waarom hagelslag vroeger niet lekker was kun je enkele voorbeelden hierover lezen.

- Wat betekende het woord hagelslag vroeger (kijk op bladzijde 25)?

- Maak een lijst van straattaal die bij jou in de buurt gebruikt wordt.

- In 1995 zijn de regels voor het Nederlands veranderd. Noem een paar voorbeelden van veranderingen (kijk op bladzijde 58).

- Op bladzijde 60 wordt uitgelegd wat ezelsbruggetjes zijn. Welk ezelsbruggetje ken jij? Misschien ook eentje die niet in dit boek staat?


16 & zwanger: wat nu?
Marian Hoefnagel
Boek

Inhoud: Esther is zestien jaar oud en zwanger van Joris, de coolste jongen van de school. Wat moet ze nu doen? Is zij niet te jong om een kind te krijgen? Moet ze de baby laten aborteren of na de geboorte gewoon ter adoptie vrijgeven? Om beter erover na te kunnen denken gaat ze een paar dagen bij haar oma logeren. Misschien kunnen de gesprekken met oma haar verder helpen.De opbouw van dit boek is heel overzichtelijk. Dankzij korte hoofdstukken en zinnen zullen ook lezers met weinig kennis van het Nederlands het verhaal goed kunnen volgen.Verwerkingsopdrachten:

- Dit boek kan aanleiding geven voor gesprekken over zwangerschap of moederschap op jonge leeftijd.

- Ook gesprekken over abortus zijn mogelijk.

- Bekijk het verhaal eens vanuit de ogen van Joris: hoe voelt en denkt hij erover, dat hij misschien vader wordt? Hoe gaat het met hem, als Esther hem van haar zwangerschap heeft verteld?

- Esthers oma vertelt een aantal verhalen over hoe het vroeger was. Verzamel verder informatie over de rollen van mannen en vrouwen in vroegere tijden.

Titelinformatie: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam 2006

Reality Reeks

118 pagina´s

vanaf ca. 14 jaar
Wie kies je, Marijn?
Lorna Minkman
Boek

Inhoud: Marijn, negen jaar oud, krijgt een nieuwe buurjongen. Hij noemt zich Piek en is al veertien jaar. Marijn is erg onder de indruk van Piek en wil heel graag zijn vriend worden. Hij gaat dezelfde kleren en zelfs hetzelfde kapsel dragen als Piek. Zijn vriend Stan vindt echter dat Marijn raar doet. Hij vindt het helemaal niet goed dat Marijn zo zeer op Piek wil lijken. Is hun vriendschap in gevaar?De Reeks Zoeklicht Dyslexie is bedoeld voor lezers met dyslectische problemen. De opbouw en de zinnen zijn makkelijk, woorden die wat moeilijker zijn, zijn vet gedrukt en worden door afbeeldingen verklaard. Achterin zitten ook nog leestips. Bijgevoegd is een CD, waarop het eerste hoofdstuk uit het boek voorgelezen wordt, plus een leesinstructie.Verwerking:

- Dit boek kan aanleiding geven voor gesprekken over idolen: wie vinden de leerlingen gaaf? Hebben ze voorbeelden?

- Gesprekken over het aanpassen: moet men alles precies zo doen als anderen?

- Identiteit: hoe ben ik, hoe zou ik graag willen zijn? Geef hieraan uitdrukking door het maken van tekeningen of een gedicht.

Titelinformatie: Uitgeverij Zwijsen B.V. Tilburg, 2006

Reeks: Zoeklicht Dyslexie

47 pagina´s

Vanaf ca. 8 jaar