Terug naar thema's

 

Terug naar thema's Home

Bibliotheek

Online catalogi:

Bibliotheken in Groningen
Website van bibliotheken in stad en provincie Groningen.

De Kinderboeken catalogus van het Letterkundig museum.
Het Centraal Bestand Kinderboeken bevat ca. 160.000 beschrijvingen van Nederlandstalige kinderboeken, -tijdschriften en audiovisuele materialen die een relatie hebben met kinderboeken
 
Leesplein
Op het jeugdboekenplein is van alles te vinden wat te maken heeft met jeugdboeken en lezen.
 

Boekenkisten bij het RPZ uitlenen

De pedagogische vakbibliotheek voor Nederlands als vreemde taal van het Regionale Pädagogische Zentrum (RPZ) vindt men op de website van de instelling "Ostfriesische Landschaft" onder Regionales Pädagogisches Zentrum >Arbeits- und Gesprächskreise >Niederländisch-Unterricht > AK "Lezen zonder grenzen". Hier is bijvoorbeeld ook informatie te vinden, hoe men de jeugboeken(-kisten) zal kunnen uitlenen. Ook lijsten van de jeugdboeken die in de leeskisten te vinden zijn zijn (binnenkort) te downloaden.
Tevens zijn hier contactgegevens naar de vakconsulent Christian Bauer te vinden voor de uitleen van het jeugdboekenproject "Lekker Lezen", vooral voor docenten Nederlands uit NRW die aan een school in de buurt van Gronau werken.
 
 
Boekenkisten bij de "Fachvereinigung Niederländisch e.V." uitlenen
Bij de Mediotheek van de "Fachvereinigung Niederländisch e.V." kunnen docenten Nederlands uit heel Duitsland jeugboeken bestellen. Vooral is er ook een boekenkist van het projekt "Lezen over de grens" (2000) ter uitleen.

Boekenzoeker 8 - 10
Een zoekmachine naar boeken bestemd voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Mooi en kindvriendelijk vormgegeven, makkelijk om mee te werken. De gebruiker kiest eerst of hij een boek over een bepaald onderwerp of met een bepaalde sfeer wil lezen. Daarna kan hij uit meer categorieën kiezen ('spannend', 'sport', 'gezin'...) en krijgt tenslotte een voorstel voor één of meer boeken, met schrijver, titel, inhoudsopgave, voorpagina. Ook kan men direkt zoeken naar een bepaald boek en een virtueel dagboek samenstellen.

Boekenzoeker 15 - 18

'Boekenzoeker' is een bijzondere zoekmachine naar boeken bestemd voor 15- tot 18-jarigen. De gebruiker doorloopt verschillende keuzemogelijkheden waarbij hij aangeeft welk type lezer hij is (veellezer - eigenlijk geen lezer) en wat hem belang inboezemt (b.v.:'ik lees voor ontspanning' of: 'ik kijk liever naar een film'). Tenslotte worden hem boeken geadviseerd die bij zijn interesses passen, vanzelfsprekend voorzien van alle belangrijke informatie zoals titel, schrijver, inhoud... Ook is het mogelijk rechtstreeks naar een bepaalde titel te zoeken. De site is aantrekkelijk vormgegeven en er is eenvoudig mee om te gaan. Men kan zich als gebruiker laten registreren en langzamerhand een leesdossier aanleggen en van eigen commentaar voorzien. Ook worden er naar aanleiding van binnengekomen beoordelingen nieuwe leesadviezen gegeven.

Kinderboekenplein en Jeugdboekenplein
De rubrieken 'Kinderboekenplein' en 'Jeugdboekenplein' richten zich tot lezers van verschillende leeftijdsgroepen en bevatten veel leestips en informatie over auteurs (deels biografieën, deels links). Boeken kunnen op thema worden opgezocht, in uittreksels gelezen en van commentaar worden voorzien. De rubriek 'Laten lezen' is voor ouders en leerkrachten bestemd, die zich over kinder- en jeugdboeken willen laten voorlichten. Naast de mogelijkheid om naar boeken te zoeken (gerangschikt op auteurs, titels of thema's) bevat de site tips voor het voorlezen en informatie over kinderboekenprizen en jeugdtijdschriften.

Mijn Stempel
Op de homepage wordt een onderscheid gemaakt in leeftijdsgroepen en wel van 6-9, van 10-12 en van 13-16 jaar. Kinderen kunnen zelf recensies schrijven volgens een aangegeven schema - ook geschikt voor scholieren die hier helemaal nog geen ervaring mee hebben.. Bovendien kunnen de boekbesprekingen door andere kinderen worden gelezen en van commentaar voorzien. Als men boekbesprekingen wil schrijven, is een beknopte, gratis aanmelding nodig waarbij men eventueel een pseudoniem kan gebruiken.

NedGuide
NedGuide ist ein wissenschaftliches Fachportal für die Bereiche Niederländische Philologie (einschließlich des Friesischen und Afrikaans) und Niederlande-Studien (Politik, Gesellschaft, Geschichte, Landes- und Volkskunde). NedGuide ist eine virtuelle Fachbibliothek zum Sondersammelgebiet "Niederländischer Kulturkreis" und liefert in kompakter Form die neuesten Informationen, Meldungen und Linktipps im Bereich der Niederlandistik und der Niederlande-Studien, auch zum Bereich Kinder- und Jugendliteratur. Eine Metasuche über die NedGuide-Internetquellensammlung und über den Online-Katalog der Universitäts- und Landesbibliothek (ULB) Münster ist ebenfalls möglich

Haus der Niederlande
Die Bibliothek des Hauses der Niederlande verfügt im Bereich der Niederlandeforschung über ein bundesweit einzigartiges Medienangebot. Sie beherbergt die Bestände des Instituts für Niederländische Philologie, des Zentrums für Niederlande-Studien, des DFG-Sammelschwerpunkts Niederländischer Kulturkreis und der Fachvereinigung Niederländisch. Die Internetseite des Sondersammelgebietes eignet sich für die Suche von Fachartikeln zum Thema Kinder- und Jugendliteratur und bietet u.a. einen Fachinformationsführer, d.h. eine umfangreiche Sammlung von Internetquellen (u.a. Homepages einschlägiger Institutionen, Wörterbücher, Datenbanken und viele weitere Primär- und Sekundärquellen) und ausgesuchte Fachdatenbanken.
 
Internationale Jugendbibliothek München
Homepage van de Internationale Jeugdbibliotheek in München. De bibliotheek verzamelt meer dan een half miljoen jeugdboeken in meer dan 130 talen uit vier eeuwen, bovendien vakliteratuur en tijdschriften alsook andere documenten met betrekking tot dit thema. Rond 1000 uitgeverijen uit de hele wereld stellen jaarlijks hun pas verschenen boeken ter beschikking, zodat de collectie voordurend groeit. Het grootste deel van boeken in ten inzage in de studiezaal. Ongeveer 25.000 boeken in 13 talen kunnen daarboven worden uitgeleend (in afzonderlijke gevallen ook via interbibliothecaire uitleendienst). De catalogus kan online worden doorzocht naar auteurs, titels, trefwoorden etc. De belangrijkste publicatie van de bibliotheek is de jaarlijkse catalogus 'The White Raven', die altijd 250 geselecteerde pas verschenen boeken presenteert.
 
Stichting Kinderboek Cultuurbezit
Homepage van de 'Stichting Kinderboek Cultuurbezit' in Winsum (Groningen). De stichting heeft meer dan 200 jaar kinderboeken in haar collectie. De boeken kunnen ter plekke gratis worden gelezen (openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur). Ook het uitlenen van boeken is mogelijk, zodra het niet om bijzondere uitgaven of boeken van vóór 1900 gaat. Er bestaat de mogelijkheid om de stichting te vragen een boek op te sturen per post. In dit geval moeten de portokosten en – als de persoon die het boek wil lenen geen donateur van de stichting is – een borgsom worden betaald. Voor jaarlijks € 18 ontvangen donateurs de 'Berichten van Moeder de Gans' met o.a. artikelen over (oude) kinderboeken, schrijvers en illustratoren en nieuws vanuit en over de bibliotheek en de Stichting Kinderboek Cultuurbezit.
 

Kinderboekenmuseum
Aantrekkelijke homepage van het Kinderboekenmuseum dat onderdeel is van het Letterkundig Museum in Den Haag. Vijftien kleurrijke kamertjes vertellen verhalen over dieren, verliefdheid, reizen en andere onderwerpen uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Er zijn verschillende speurtochten voor de jonge bezoekers uitgezet, en voor kinderen die hun verjaardag in het museum willen vieren staat een speciale verjaardagskoffer klaar. In het kader van zijn educatief programma verzorgt het museum lessen voor het primair onderwijs, de brugklas en voor de bovenbouw havo/vwo. Voor (jeugd)bibliothecarissen, pabo-studenten, studenten Nederlands en andere geïnteresseerden worden rondleidingen georganiseerd. Docenten kunnen aanmelden voor een nieuwsbrief om op de hoogte blijven van de educatieve activiteiten van het museum.

 
Koninklijke Bibliotheek
Deze homepage biedt een overzicht van wat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te bieden heeft op het gebied van kinderboeken. De collectie omvat meer dan 125.000 kinderboeken vanaf de zestiende eeuw tot heden. Vanaf 1974 zijn kinderboeken vrijwel compleet aanwezig, omdat de KB als nationale bibliotheek sinds die tijd in het 'Depot van Nederlandse Publicaties' alle in Nederland gepubliceerde boeken verzamelt. De jeugdboeken en -tijdschriften zijn ter inzage in de 'Leeszaal Bijzondere Collecties' (openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur; zaterdag 9.00 – 13.00 uur) van de KB. Uitzondering: De depotboeken kunnen in de 'Leeszaal Depot' ter inzage worden opgevraagd. De catalogus van de bibliotheek kan op de homepage doorzocht worden.