Terug naar thema's

Vriendschap en verliefdheid

Terug naar thema's Thema's

Tips

Judith Eiselin - De echte Floor
Amsterdam /Leopold 2005 (127 p.)

ISBN 90-258-4615-7

uit de serie: 4ever

De 16jarige Floor is op zoek naar zichzelf, ze wordt verliefd op Daniël, een jongen van haar leeftijd die cool en volwassen doet, zijn leven is avontuurlijker dan het hare.. Hij zit net zoals zij in de bovenbouw van het Rhijnvis Feithcollege.

Floor voelt zich nog altijd onzeker over wie ze eigenlijk is. En wat is liefde?

Met Daniël beleeft ze “de eerste keer” – een ervaring die haar een stap naar het volwassen-worden brengt. Maar toch blijft altijd een twijfel aan haar knagen – wie is de “echte” Floor?

Met haar vriendin Jasmijn die het al lang echt doet met Taco gaat ze naar een toneelgroep die van Mark, een dramadocent in opleiding wordt aangeboden.

Bij het toneelspelen leert ze meer over zichzelf en haar vaardigheden. Daniël vindt niets aan het toneel, hij vindt het belachelijk.

Het einde blijft open – blijft ze met Daniël samen die niet meer naar school gaat, inmiddels in een kroeg werkt en rare ideeën over een open relatie heeft?

Bij de serie 4ever horen ook:

Dag lieve, lieve Marit ( Hans Kuyper)

Laura´s eiland ( Anneke Scholtens)

Sammy of Samir? ( Lydia Rood)

Last van liefde (Anneke Scholtens)

Floors brieven (Judith Eiselin)

Informatie bij de serie:

De hoofdpersonen van de serie zitten allen in de bovenbouw van het Rhijnvis Feithcollege, ze beleven een stormachtig jaar, waarin ieder een eigen verhaal heeft. De boeken zijn ook onafhankelijk van elkaar te lezen ( behalve eventueel Floors brieven)

De echte Floor is een (meisjes)boek, geschikt voor leerlingen Nederlands van het 3de of 4de leerjaar Nederlands. Met zijn vlot taalgebruik en meestal korte hoofdstukken is het makkelijk te lezen.

Verwerking

Dagboek

Floor houdt een dagboek bij waarin ze haar twijfels en vragen noteert

Smsjes

Floor en Daniël schrijven elkaar smsjes over bepaalde gebeurtenissen (na sommige hoofdstukken) + extra: sms-taal (?)

Het laatste hoofdstuk

Het boek heeft een open einde: Daniël is na de helft van de opvoering van het toneelstuk weggegaan, Floor zoent met Mike van de toneelgroep, de volgende dag gaat ze met haar familie met de trein naar de Ardennen om het 20ste huwelijksfeest van haar ouders te vieren. Kort voordat de trein vertrekt ziet ze Daniël het perron op komen lopen.

Vragen aan de auteur

Judith Eiselin schrijft in een soort nawoord over het schrijven van het boek. Ze biedt aan haar via e-mail (juditheiselin@hotmail.com) reacties en vragen over het boek te sturen.

Brieven / e-mails tussen Simon en FloorFragment uit: Floors brieven ( via website van de uitgeverij: www.leopold.nl of googelen: Judith Eiselin ->leopold-tng stel je vragen aan Judith Eiselin)

Opdracht: wissel tenminste 2 brieven met een partner

Schrijfspel: iedereen schrijft een antwoord, dan wordt het papier doorgegeven aan een andere leerling die een reactie erop schrijft, weer wordt de brief doorgegeven...

Elisabeth Mollema - Doe eens raar met je haar
Toekies leven is saai, vindt ze, omdat haar vader er nooit is. En op school is het saai omdat niemand haar leuk vindt. Behalve Wouter dan, maar die houdt van vissen! Iets saaiers kun je toch niet bedenken? Op een dag vindt Toekie dat het afgelopen moet zijn met al die saaiheid en besluit ze haar kapsel radicaal te veranderen. Tot haar grote verbazing verandert hiermee niet alleen haar uiterlijk, maar haar hele leven! Aan de hand van de belevenissen van Toekie komen in dit verhaal allerlei kapsels aan bod, zoals dreads, hanenkammen, hair extensions, vogelnestjes, etc. Bovendien zit achterin het boek een chatwoordenlijst. Erg handig!Verwerkingstips

◦ Kringgesprek

◦ Heb je die ook een dagboek en op welke momenten schrijf je daarin?

◦ MSN-en en/of chatt jij veel? En gebruik je dan ook chat-taal?

◦ Als je chat, ken je vaak degene(n) met wie je chat niet in het echt. Ben je je daarvan van bewust? Zou je bijvoorbeeld zomaar jouw adres geven aan iemand die zj kent uit een chatbox? Wat zijn de gevaren van chatten?

◦ Maak met behulp van chat-taal en smiley’s een kort verhaal. Gebruik daarbij de lijst die achterin het boek Doe eens raar met je haar staat.

◦ Bedenk zelf nieuwe smiley’s

◦ Maak in één uur bij elkaar gekke kapsel. Neem wel je eigen kammen en spuitbussen, etc. mee.

◦ Boekentips over hetzelfde onderwerp:

Chatten ! | Annemarie Bon (Zwijsen – Zoeklicht)

Vreemde mail | Martine Letterie (Zwijsen – Zoeklicht)

Haarvlechten | Moira Butterfield (ADC)

Opdrachten bij het boek

◦ Op bladzijde 17 zegt The Master of disaster: Kvind ut (:D). Wat betekent dat?

◦ Op bladzijde 26 en 27 vind je beschrijvingen van een paar kapsels. Welke vind jij de mooiste?

◦ Vertaal deze zin in gewoon Nederlands: Lvrd, bn n Schiph j vdr hln. + 10000xxs + 1000000** r:-) (:D) n khb n :-* Tdldk :-{}

Francine Oomen - Hoe overleef ik van alles en nog wat
Het valt niet mee om een puber te zijn (of te worden). Daarom is er dit boekje. Hierin staan “survivaltips” voor je binnenkant, buitenkant, vrienden, school, familie, kortom: van alles (en nog wat). Dit boekje is gebaseerd op de “Hoe overleef ik”-boeken van dezelfde schrijfster over de puber Rosa.Verwerkingstips

◦ Kringgesprek; introduceer het boek in de klas aan de hand van een voorwerp, bijvoorbeeld:

- Een EHBO-set

- Een pleister

- Een reddingsboei

- Een reddingsvest

- Een kompas

◦ Waar denk je dat dit boek over zal gaan.

◦ In dit boekjevind je allerlei tips om alledaagse dingen die voor jou belangrijk zijn, te “overleven”. Waarover zou je zelf tips willen hebben?

◦ In het boek staan onder andere tips voor als je ruzie hebt. Wat doe je als je ruzie met iemand hebt? Hoe voel je je dan? Wat doe je om het weer goed te maken?

◦ Schrijf op een groot vel gekleurd papier zelfbedachte survivaltips over een zelfgekozen onderwerp.Maak er ook een tekening of collage bij. Alle tips kunnen opgehangen worden in de klas.

◦ De tekeningen in het boek versterken vaak de tips. Op sommige tekeningen praten de afgebeelde kinderen met elkaar via tekstwolkjes. Vul het werkblad Tekeningen in. Dit vind je achterin deze handleiding.

◦ Wat zou je meenemen als je naar een onbewoond eiland zou gaan? Kies één ding. Noteer alle voorwerpen op het bord.

◦ Boekentips

Alle Hoe overleef ik…-boeken | Francine Oomen

Survivalgids voor jongens / Survivalgids voor meiden | Caja Cazemier (2004)

Gestrand op Riemersplaat: overleven op een onbewoond eiland | Hans Petermeijer (2001)

◦ Opdrachten bij het boek

- Kijk bij de inhoudsopgave van dit boek vanaf bladzijde 5. Stel: je wilt weten wat je moet doen als je ruzie hebt. Op welke bladzijde kijk je dan?

- Kijk op bladzijde 30 en 31. Hier staan tips om je kamer leuker te maken. Welke tip vind jij het beste?

- Het laatste verhaal (bladzijde 92) gaat over Tanja.

Tanja is op iemand verliefd. Op wie?

- Elk verhaal gaat over andere kinderen, maar wat gebeurt er in elk verhaal?Meer over Francine Oomen is te vinden op www.francineoomen.nl.

De Hoe overleef ik-serie is zeer succesvol. Er zijn allerlei producten rondom de serie verschenen, zoals schriften, fotoalbums en taalgidsjes. Ook het boekje Hoe overleef ik van alles (en nog wat) is een “spin-off” van de oorspronkelijke serie.

Andere boeken van Francine Oomen

Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) (2005)

Hoe overleef ik zonder antwoorden? (2005)

Hoe overleef ik met/zonder jou? (2004)

Ezzies dagboek (2004)

De reis van Lena Lijstje (2004)

Hoe overleef ik mijn vakantie in… (Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Turkije; vanaf 2004)

Hoe overleef ik een gebroken hart? (2003)

Hoe overleef ik mezelf? (2002)

Hoe overleef ik mijn eerste zoen? (2001)

Lena Lijstje (2001)

Hoe overleef ik de brugklas? (2000)